Project Spotlight: James L. McKeown Boys & Girls Club of Woburn

The home of the James L. McKeown Boys & Girls Club of Woburn has a long and rich history. The original facility, including Lucky’s Pool, was constructed in 1963, with the club officially opening its doors in June of the following year. In 1970, enough funds were raised to build an addition that included a gym, weight room, and locker room. Other modifications and upgrades were made over the years as Club membership continued to grow, including the admittance of girls as equal members in 1991.

During the 50th anniversary celebration in 2014, a campaign was announced that aimed to raise $8 million for the renovation and expansion of the facility. In September of 2016 these efforts paid off and construction began on what promised to be a beautiful, contemporary space.

And that it is. Work was completed just in time for the 2017-2018 school year, led by Construction Manager The Maggiore Companies. The job entailed demolition of portions of the existing building and renovations to the rest, as well as a new addition providing the Club with a natatorium and a new gymnasium.

Arch Painting provided all interior painting on both the new and renovated areas of the building. According to Project Manager Kevin Noonan, one of the most interesting – albeit tricky – portions of the project was painting the 53-year-old pool area. This required specialized double “pipe” staging with a long PIC that spanned the width of the pool, and the use of an airless sprayer to apply Benjamin Moore’s V160 two part epoxy, a product with a reputation for better hold-up against wash, wear, and tear and higher tolerance to the heated areas such as this indoor pool. But even that challenge was handled by the Arch Painting team with professionalism and ease, so much so that The Maggiore Companies has brought them on for two additional projects.

In all, the project used nearly 1,000 gallons of paint and took five months for the painting alone to be completed. The end result was stunning to say the least – a smooth, even finish that made even the renovated portions of the building look brand new.